Derfor valgte jeg Kindle

Kindle paperwhite kan nu bestilles hos Amazon.com med levering direkte til Danmark

Kindle paperwhite NewDer har været stille på siden et godt stykke tid, og jeg skylder en forklaring.. Jeg har ganske enkelt løbet hornene af mig, har valgt min e-bogslæser følgesvend for det næste stykke tid i det mindste, og har derfor ikke fulgt udviklingen særlig intenst.. Mit valg er faldet på Kindle Paperwhite 1. generation, og det valg skal jeg uddybe herunder.

Som beskrevet flere steder er valget af en e-boglæser samtidig et fravalg af muligheder, fordi der ikke eksisterer en global standard for e-bogsformater. Når du vælger én e-boglæser binder du dig også til én type e-bøger. Og med et enormt digitalt marked for e-bøger er der lagt op til et benhårdt udskillelsesløb og intrigante alliancer mellem forlag og e-bogslæser fabrikanter. Når man således fx vælger Amazons model får man et proprietært format, men en heftigt subsidieret e-bogslæser. Amazon vil være dit foretrukne valg af alle online ydelser, de har aldrig tjent mange penge, men altid satset på vækst, vækst og vækst. Strategien på e-bogsmarkedet er at tilbyde den bedste e-bogslæser til meget lav pris og så hente omsætning og i sidste ende fortjeneste hjem på salg af e-bøger. For at denne strategi skal lykkes, kræver det naturligvis, at man kun kan læse Amazons bogtitler på Amazons e-bogslæser. Eller i det mindste skal det være tilpas bøvlet at læse andre titler på enheden..

For en dansk bibliofil er tilværelsen ikke mindre bøvlet.. Bibliotekernes satsning på hjemmesiden e-reolen.dk, hvor man kunne låne e-bøger og overføre til sin e-bogslæser, eksisterer ikke længere i den oprindelige form. Nu streamer man bøgerne (for at undgå misbrug..), men det kræver en app, der skal installeres, og begrænser derfor brugen til tablets.. Et selvmål af dimension, spørger man mig.. Hele baggrunden for at ‘gå digitalt’ i læsningen handler om at fjerne friktion – det skal være superenkelt  (læs i øvrigt gerne www.baekdal.com eller www.dseneste.dk). Det kunne man skrive længe om, men essensen af det hele i forhold til mit valg af Amazons Kindle Paperwhite er, at jeg alligevel ikke kan låne og læse danske bøger på en ordentlig e-bogslæser.. Og derfor har jeg valgt Amazons model. Den er nemlig supergod (mere om det længere nede i teksten) og Amazons markedsplads rummer derudover en enorm samling e-bøger, der er markant billigere og langt mere righoldig end, hvad man kan opsnuse på det danske do.. Mit valg af Amazons e-bogslæser betyder derfor, at jeg ikke kan læse danske e-bøger (de er alligevel for dyre, synes jeg), men til gengæld får adgang til verdens største samling af engelsksprogede fag- og skønlitterære værker, der kan købes meget billigt. Og så glemte jeg helt at nævne, at Amazons markedsplads fungerer 100% friktionsløst – når man har oprettet sig som bruger, spiller alting simpelthen bare. Man kan læse gratis kapitler fra interessante bøger, man kan købe bøger med et enkelt klik, man kan købe bøger gennem sin Kindle eller fra en hjemmeside, man kan få bøgerne leveret til alle de typer læsere man har registreret det være sig Kindle, Kindle App eller PC, man får synkroniseret bøgerne på tværs af læseenheder osv. Man kan også gemme interessante artikler eller sider fra Internettet og få disse sendt direkte til sin Kindle til senere læsning. Sidst, men ikke mindst, er jeg tryg ved at have valgt Amazons e-bogslæser, fordi mere og mere tyder på, at udskilningsløbet bliver brutalt og om ganske få år, vil der kun være max 2-3 store udbydere tilbage på markedet. Amazon vil være en af dem, tror jeg! (Senest har vi netop set Sony  kaste håndklædet i ringen og opgive deres e-bogslæsere. Foreløbig kun på det nordamerikanske kontinent, men mon ikke de snart annoncerer det samme også i Europa).

Når jeg en sjælden gang støder på en dansk e-bog, jeg vil læse på min Kindle, anvender jeg det gratis program Calibre til at konvertere formatet til et Amazon-læsbart format (typisk .ePub til .Mobi) og sender så den konverterede fil direkte til min Kindle. Det er godt nok til mig.

Kindle Paperwhite eller Kindle Paperwhite New

Min første Kindle købte jeg før Kindle Paperwhite blev introduceret, men alligevel et godt stykke tid siden den første Kindle kom på markedet. Det var således ikke Amazons første forsøg, men en relativt gennemarbejdet e-bogslæser, jeg anskaffede. Alligevel var jeg ikke 100% glad for købet. Jeg savnede baggrundsbelysning, så man kunne læse bøger i sengen om aftenen uden eksternt lys, og det irriterede mig, at skærmen var så lille. Dengang foretrak jeg faktisk ofte at læse e-bøgerne på smartphone med Amazon Kindle app’en.

Da Kindle Paperwhite kom på markedet i sin 1. generation, købte jeg denne, og det har jeg til gengæld ikke fortrudt. I forhold til ‘den lille Kindle’ er der baggrundsbelyst skærm (der var enkelte kritiske røster fremme ved lanceringen, der mente, at skærmen ikke var fuldstændig ensartet oplyst, men det er efter min mening overhovedet ikke noget reelt problem. Skærmkvaliteten er milevidt over tablets og smartphones når det gælder læsevenlighed), et meget større skærmareal, der nogenlunde modsvarer en normal bogside, en dejlig lang batterilevetid (rundt regnet 1 måned ved daglig brug!) og en lav vægt og tykkelse, der gør at man(d) kan holde enheden i én hånd uden at blive træt.

Nu er Kindle Paperwhite New lanceret og har høstet mange anmelderroser. Omvendt er der også flere ejere af den første Paperwhite, der ikke ser så store forbedringer i forhold til den første genration, at det retfærdiggør et skifte. Jeg tilhører de sidste – min ‘gamle’ paperwhite fungerer fint til mig. Fik jeg valget, ville jeg ikke takke nej til den nye, men jeg har ikke våde drømme om den.. Engang imelllem overvejer jeg at købe en Kindle Fire, der er Amazons bud på en Android-tablet tilpasset Amazons markedsplads. Det ville være dejligt at kunne skifte mellem min gamle Paperwhite til ren læsning og en af Kindle Fire-modellerne, hvis jeg ville surfe, hygge, spille, læse (farve)magasiner eller andet uden at forlade Amazons univers, men på den anden side klarer jeg mig også fint uden. Men min Kindle Paperwhite og min voksende bogsamling ville jeg ikke leve foruden!
Du kan købe den nye Kindle Paperwhite på Amazons tyske side. (Husk at vælge “Ohne Spezialangebote“)