Guide til Kindle og danske e-bøger

Amazons Kindle Paperwhite bliver igen og igen nævnt som den bedste dedikerede allround e-boglæser på markedet, men den har en brist set med danske øjne.. Den tillader kun læsning af e-bøger i Amazon’s eget format. Det vil sige, at hvis man køber eksempelvis en dansk e-bog i andet format, kan man ikke umiddelbart læse denne på en Kindle. Og så alligevel…

Det udmærkede og gratis program Calibre kan anvendes til at sende andre bøger til din Kindle. Har du fx købt en dansk ebog på Saxo.com leveres den i formatet epub, der ikke er kompatibelt med Kindlen. Men programmet calibre giver mulighed for at konvertere epub-formatet til MOBI, og efterfølgende kopiere bogen i dette format direkte til din Kindle (forudsætter, at Kindlen er forbundet til din computer med usb-kablet). Du kan læse mere herunder eller Saxos egen lille guide

Har du købt en ebog på Riidr kan du anvende den integrerede funktion “Send til Kindle” og slippe for konverteringen i Calibre.

Bibliotekernes genopståede e-bogsudlån “E-reolen” er desværre låst til browserbaserede løsninger, og tillader derfor ikke længere læsning af bøgerne på dedikerede eboglæsere. Det er rigtig trist, men tilsyneladende udtryk for et kompromis med forlagene for at sikre et stort udvalg af bøger.. E-reolen tillader heller ikke læsning gennem andre dedikerede e-boglæsere.

Send to Kindle

send-to-kindleHvad kan man så ellers læse på en Kindle? Jo, Amazon har udviklet en lille app “Send to Kindle”, der tillader dig at sende interessant indhold til din Kindle. Følgende formater kan sendes, og sagt på almindeligt dansk betyder det, at du kan surfe rundt på nettet og gemme interessant indhold til senere læsning på din Kindle:

  • Microsoft Word (.DOC, .DOCX)
  • HTML (.HTML, .HTM)
  • RTF (.RTF)
  • JPEG (.JPEG, .JPG)
  • Kindle Format (.MOBI, .AZW)
  • GIF (.GIF)
  • PNG (.PNG)
  • BMP (.BMP)
  • PDF (.PDF)

Bemærk dog, at pdf-filer ikke altid optræder lige læsevenligt på Kindlen.

Er mine Amazon bøger låst til læsning på min Kindle?

Når du har købt eller fået Amazon e-bøger er de for altid tilgængelige i dit personlige bibliotek på Amazons hjemmeside. Hvis du er paranoid eller bare har det bedst med at have dem helt for dig selv, bliver du nødt til at fjerne beskyttelsen fx med følgende program. Det er vist ikke lovligt, men hvis det udelukkende er til eget brug og du allerede har købt bøgerne, er det sikkert en formildende omstændighed..

Du har også mulighed for at læse dine Amazon bøger i din smartphone (brug Amazons app – søg på Kindle i Google Play eller App Store på Apple) eller på din computer gennem browseren. Bøgerne synkroniserer automatisk på tværs af enhederne, så du kan læse om aftenen på din Kindle og om dagen på din computer eller hvordan du nu foretrækker det.

Brug Calibre til at konvertere og sende e-bøger til Kindle

I det følgende beskrives, hvordan man konverterer e-bøger og sender til Kindle via en PC, men princippet er identisk for de andre typer computere.

Du skal indledningsvist hente og installere programmet Calibre

Når programmet er installeret ledes du første gang gennem en kort opsætning, hvor du kan vælge sprog og placering af bøgerne på din computer.

Du skal herefter konvertere bøger fra fx epub-formatet til MOBI.

Herefter skal du forbinde din Kindle til computeren med det medfølgende usb-kabel.

Efter et par sekunder dukker enheden op i hovedmenuen og du kan overføre bøger til den.

calibre-1 calibre-3 calibre-2 calibre-4 calibre-5 calibre-opstart-1 calibre-opstart-2 calibre-opstart-3 calibre-opstart-4

 

 

calibre-opstart-5