E-bøgernes økosystemer

E-bøgernes økosystemer

Markedet for e-bøger er i øjeblikket en slagmark, der bringer mindelser om videoafspiller-markedet tilbage i 80’erne (eller hvornår det nu var, at VHS og betamax blev introduceret i det danske sprog). De forskellige aktører markedsfører hver sit system, og de er ikke umiddelbart kompatible. Det betyder, at når du vælger en e-bogslæser, fravælger du typisk samtidig nogle typer e-bøger. Medmindre du vælger at konvertere e-bogsformaterne.

 

Kindle

Amazon er som den største spiller i markedet, fast besluttet på at få succes med de forskellige varianter af e-bogslæseren ‘Kindle’, og sælger som følge heraf hardwaren aka e-bogslæseren til en meget lav pris. Dette, fordi Amazon først og fremmest er en indholds-leverandør. Amazon tjener sine penge på at gøre det Amazon er bedst til nemlig at levere ‘content’/indhold uanset om dette er trykt på glittet papir, som paperbacks, på cd’er eller digitalt som ebøger.

Hvis du køber en Kindle e-reader får du adgang til Amazons ufattelig store boghandel med digitale bøger, der ofte sælges meget billigt. Og samtidig får du dit eget Amazon bibliotek, hvor du kan opbevare alle dine bøger og automatisk synkronisere på tværs af hardware, så du kan læse videre i bogen uanset om du læser gennem en app på mobilen, gennem browseren på din computer eller på din Kindle.

Selvom Kindlen er låst til Amazons eget e-bogsformat, kan den også vise fx pdf-filer, og det er derfor muligt at opbevare og læse almindelige artikler og manualer på den. Det er også muligt at konvertere andre e-bogsformater, hvis du anvender det gratis program Calibre.

Ønsker du at læse e-bøger beskyttet med Adobe DRM beskyttelse, skal du først fjerne denne. Det kan godt lade sig gøre – se fx denne hjemmeside – men det er en juridisk gråzone  mht. lovligheden. Hvis du kan gør det for at kunne læse en lovligt indkøbt dansk e-bog på din egen Kindle, er det ikke noget jeg selv vil blive fortørnet over..

Du skal vælge en Kindle e-reader, hvis du ikke primært ønsker at læse danske romaner. Danske romaner er simpelhen for bøvlede at købe og konvertere til brug på Kindlen. Til gengæld er Kindlen perfekt, hvis du ønsker at læse fiktion og fagbøger fra Amazons kæmpe bibliotek. og så er det en fornøjelse at kunne skifte mellem Kindlen, mobilen eller browseren og automatisk kunne læse videre i bogen, hvor man slap den på den anden enhed. Det fungerer gnidningsløst og er en ren nydelse!

Google Play

Google Play markedspladsen har netop annonceret, at Google Play for bøger nu også introduceres i Danmark. Måske er lanceringen fremskyndet som reaktion på Mofibos og Riidrs nye abonnementsordninger. Hvorom alting er, så betyder det, at du nu igennem google Play har adgang til rigtig mange e-bøger, der kan bestilles på præcis samme måde som du bestiller og betaler apps til din mobil. Bøgerne kan læses på din mobil eller computer, og adskiller sig på den måde ikke væsentligt fra andre tilbud.

Her er links til uddybende information om systemet:

Andre e-bøger

På det danske marked er de fleste titler beskyttet med Adobe DRM kopibeskyttelse, der gør, at det er besværligt at flytte rundt på de erhvervede titler. Til gengæld kan titlerne læses på de fleste almindelige e-readere.