E-bogslæsere bedre end bøger for 60+ gruppen

Amazon Kindle

Ældre mennesker bør hoppe med på bølgen og bruge e-læsere eller tablets i stedet for bøger. I følge en ny undersøgelse belastes øjnene nemlig mindre end ved læsning i traditionelle bøger.

E-bogslæsere som fx Kindle gør det muligt for ældre at læse den samme tekst hurtigere og med mindre indsats end udskrevne sider, og vel at mærke uden at det påvirker forståelsen af teksten, siger forskerne.
Men når de bliver spurgt, hvilken enhed de foretrak at læse på, var traditionelle bøger dobbelt så populære som elektroniske enheder blandt de ældre læsere, hvilket er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser.

Resultaterne tyder på, at på trods af, at det digital bogsalg netop har overhalet det traditionelle bogsalg i Storbritannien og USA, kaster man ikke bare 500 års læsekultur af sig.

Forskere fra Johannes Gutenberg Universitetet i Mainz, Tyskland, målte øjenbevægelser og hjerneaktivitet på 36 yngre deltagere i alderen 21-34, og 21 ældre voksne i alderen 60 og derover, mens de læser tekst fra e-læsere, tablet-computere og trykte sider.

Hver deltager blev bedt om at læse uddrag fra ni tekster, der lå i vanskeligheder fra fiktion ekstrakter til akademiske tekster, læser hver gang på enten en tablet, e-reader eller udskrevet side.

Blandt den yngste gruppe var der ingen forskel i læsehastigheden eller hjernens aktivitet mellem de tre enheder, men ældre deltagere brugte mere tid og kræfter, når du læser fra den udskrevne side.


De bedste resultater kom, da deltagerne læste fra tablet-computere, som krævede den mindste mængde af hjernens aktivitet fra ældre læsere, og satte dem i stand til at afslutte en side 3:57 sekunder hurtigere.
Resultaterne tyder på, at ældre mennesker fandt læsning lettere, når du bruger baggrundsbelyste elektroniske apparater, som giver øget kontrast mellem tekst og baggrund, siger forskerne.
Tidligere undersøgelser har vist, at ældre menneskers øjne er mindre følsomme over for kontrast, og mindre kontrast mellem tekst og baggrund får folks læsehastighed til at falde.
Selv om ingen af ​​de frivillige havde svært ved at forstå, hvad der blev skrevet på nogen af ​​enhederne, konkluderer forskernede, at ældre læsere med fordel kan bruge baggrundsbelyste e-læsere eller tabletter.

Undersøgelsen er offentliggjort i Public Library of Science ONE journal, og forskerne bag resultaterne siger, at undersøgelsens resultater netop gør op med den fejlagtige opfattelse, at digital læsning er mere trættende for øjnene end læsning i bøger er.

En tidligere britisk undersøgelse af 760 mennesker fandt, at selv om brugere af e-bøger fandt dem mere bekvemme, up-to-date og lettere tilgængelig end traditionelle bøger, blev de alligevel anset for at være sværere at læse. Men de nye resultater tyder på, at den i offentligheden udbredte antagelse om, at digitale medier reducerer udbyttet af ​​læsningen snarere er en kulturel end et kognitiv fænomen.

Se også artikelen på dr.dk og den engelske artikel på telegraph.co.uk