e-reader til 10 Euro?!

Txtr Beagle e-reader

Txtr Beagle e-readerRygterne florerer om en tysk e-bogslæser til bare 9.90 Euro dvs. ca. 75 danske kroner! Det skulle efter sigende være tyske Txtr.com (berlin), der arbejder på  en prototype med 5 tommer E-ink skærm med 800×600 pixels og en tykkelse på bare 5 mm! Hukommelsen skulle blive 4 GB.

E-readeren er som sagt endnu på prototypestadiet, og altså et stykke væk fra markedet, men en tidlig test af Guardian giver forhåbninger om en helt ny type e-bogslæser lidt ligesom den nye ipad mini, der først var dømt ude af Steve Jobs, men som lynhurtigt har fået en stor fanskare, fordi den udfylder et hul mellem smartphones og tablets. Txtrs kommende model med 5″ skærm har potentialet til noget tilsvarende og prisen kan gøre, at der åbnes for et helt nyt marked.

The Guardian skriver, at Beagle faktisk kan være en torn i øjet på Amazons Kindle, der ellers er prissat, så Amazon ikke skulle tjene alverden herpå (danskere kan købe den for USD 89). Hvorvidt man som dansker kan få fingere i en Txtr beagle for under hundrede kroner er måske lidt tvivlsomt. Det kunne i hvert fald let ende med at blive præsenteret som en pakkeløsning bundet op på et eller andet slags abonnement. Formentlig sammen med en smartphone (se længere nede). Men det kunne også være en spændende udvikling på e-bogsmarkedet!

Specifikationer

  • Tykkelse: 5 mm tyk
  • Vægt: 128 gram
  • Skærm: 5 tommer E-Ink display
  • Opløsning: 800 x 600 pixels
  • Hukommelse: 4 GB intern hukommelse.
  • Formater: Pdf og .Epub

Ulemper

Beagle har ikke Wi-Fi, men anvender i stedet Bluetooth protokollen til at udveskle data og overføre bøger fra en smartphone eller Txtrs egen Android app. Beagle har ikke et eget operativsystem og skal derfor hjælpes på vej af smartphone app’en (Android og iPhone versioner) til at gøre alt. Det vil sige, at al opsætning såsom at ændre skriftstørrelsen skal indstilles fra app’en. Siderne vises som bitmaps.
Beaglen leveres uden indbygget, genopladeligt batteri, og drives i stedet af 2 stk. AAA-batterier placeret i bunden. Dog skal hertil siges, at to gode AAA-batterier i følge txtr skulle give op mod 1 års læsetid eller 12 til 15 bøger.

Beagle e-bogslæser størrelseDet betyder også, at du bliver nødt til at gå igennem txtr boghandel for dine bøger. Og her, hvor netoperatøren kommer i spil. De vil subsidiere enheden og til gengæld får en andel af indtægterne fra bøger som sælges gennem indretningen og også øge deres kundeloyalitet (det vil være vanskeligere at flytte til en anden operatør, fordi du allerede har bøger i skyen). Hver operatør får sin “egen” boghandel (designet og installeres ved txtr). Bøgerne vil blive betalt gennem operatørens månedlige faktura, som er ganske bekvemt for brugeren.

Txtr siger, at en anden fordel for operatøren er øget kundeloyalitet, som det vil være vanskeligere at flytte til en anden operatør, fordi du allerede har bøger i skyen (selvom de bruger ePub, så jeg ikke er sikker på at en). Jeg kan virkelig ikke lide lyden af det – jeg tror, at hvis du køber en bog, du bør være i stand til at læse det, selvom du forlader til en anden operatør. Folk ofte kritisere Amazon fordi de ikke tilbyder et åbent format. Men i det mindste du kan holde din gamle Kindle og læse om mange enheder og tabletter også bruger deres software.

Txtr webshopDer var nogen forvirring på nettet om kundens. I øjeblikket de kun understøtter Android smartphones (med auto-parring i 4.x). iOS støtte vil komme snart, og de håber, at ved udgangen af 2012 vil de frigive en Windows 8-klient også.

 

Links: